Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

68 завършват с отличие математическата гимназия във Враца

2
Снимка: ППМГ „Академик Иван Ценов“

164 зрелостници на врачанската Природо-математическа гимназия "Академик Иван Ценов" получиха днес дипломите си за средно образование на тържествен ритуал в Градската концертна зала. Събитието беше организирано при спозването на всички противоепидемични мерки за социална дистанция и дезинфекция: зрителите в залата бяха настанени през място, на сцената абитуриентите заставаха на специално маркирани места през 1,5 м разстояние, а класовете бяха допускани в залата по един.

С това нетрадиционно тържество бе отбелязан края на образователния процес за випуск 2020 на ППМГ "Академик Иван Ценов". Въпреки неудобствата на дистанционното обучение и моментите на неизвестност около провеждането на зрелостните изпити, от ръководството на гимназията не скриват удовлетворението си от постигнатите високи резултати. "На всички зрелостни изпити ППМГ "Академик Иван Ценов" постигна най-висок успех в областта, като средният успех от ДЗИ по български език и литература – 4.93 – е и много над средния за страната – 4.20", посочват от учебното заведение.


Златен медал и диплома получи Зорница Христова, която е с оценка 6.00 от двата зрелостни изпита и от целия курс на обучение в гимназията. Още 39 ученици са носители на сребърни и бронзови медали за отличен успех и за призови класирания в национални състезания и олимпиади по физика, математика, български език, биология, химия, чужди езици, информатика, информационни технологии, математическа лингвистика. Бяха отличени и цели класове с принос към социалния ангажимент на гимназията – участието в инициативите "Най-патриотичен клас", "Осиновете врачанско семейство", "Европейска нощ на учените" и др. 

Общо 68 възпитаници на ППМГ завършиха тази учебна година с отличен успех.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Танцьорите на "Северняци" с дарение за жителите на село Делейна

Сдружение "Усмихни се с нас" и Танцова формация "Северняци" Видин  направиха дарение  от почистващи и перилни препарати на  кметството в село Делейна.  Решението възниква спонтанно, а поводът са наводнените къщи и изгубена покъщина на част от домовете в селото, казва Ерик Петров, художествен ръководител на "Северняци" : "Нашето сдружение и..

публикувано на 15.05.24 в 15:20

Празнична програма за 24 май в Монтана

С празнично шествие и концерт Община Монтана ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Шествието ще тръгне на 24 май в 9:30 часа  от храм "Св. св. Кирил и Методий". Мажоретките от Младежкия дом и Духовият оркестър "Дико Илиев" ще поведат хиляди..

публикувано на 15.05.24 в 15:15
Драматично-куклен театър - Враца

Нова детска пиеса в театъра във Враца

Драматично-куклен театър - Враца започна работа по най-новото си детско заглавие - "Пълен напред" .  Пиесата се поставя за първи път на българска сцена и е по текст на Теодора Попова-Лазарова. Режисьор на детския спектакъл е Йелена Джорджевич , която има зад гърба си над 60 роли като актриса както на българската, така и на сръбската сцена. Тя..

публикувано на 15.05.24 в 15:15

Районен съд Видин е с нов председател

Председателят на Окръжен съд Видин – съдия Илия Илиев, официално подписа акта за встъпване в длъжност на новия председател на Районен съд Видин – съдия Милена Стоянова.  Новият председател на Районен съд Видин си поставя за цел да обезпечи равномерната натовареност на съдиите, като се предприемат мерки за редуциране на неоснователните самоотводи и..

публикувано на 15.05.24 в 15:05

Певческата група "Мездрея" отбелязва 35-тата си годишнина

В утрешния четвъртък, 16 май, от 19.00 часа в Дом на железничаря ГСГП "Мездрея" при градското читалище в Мездра ще изнесе голям концерт по повод 35 годишнината от създаването си. В него специално участие ще вземе и Бони Милчева. За началото на групата разказа Валентин Вълчев, който в онези дни е бил председател на читалището. Той е и заемалият..

публикувано на 15.05.24 в 14:14

Покачва се нивото на реките в Монтанско

В последните 12 часа дъждът над региона не е спирал, като п овече дъжд е паднал в планинската част на област Монтана. Въпреки, че валежите не са обилни и интензивни се наблюдава леко повишение нивото на реките в селата от общините Чипровци и Георги Дамяново, съобщиха живеещи в тази част от региона.  През последното денонощие най-много дъжд е..

публикувано на 15.05.24 в 12:00
Информационна кампания на

Информационна кампания за безработни се проведе във Видин

Информационно събитие проведе "Бюрото по труда" във Видин, на площад "Бдинци". Хората, търсещи работа, бяха информирани за предстоящи програми, проекти и мерки от Националния план за действие по заетостта и Програма "Развитие на човешките ресурси", както и за възможностите, за намиране на работа чрез мрежата на Европейски служби за заетост, поясни..

публикувано на 15.05.24 в 12:00