Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремена Маргарова, автор на рубриката „Странности”

Здравейте слушатели на Радио Пловдив. Аз съм Кремена Маргарова и вие сте с рубриката „Странности”. В следващите минути ще си говорим за различни странни празници по света.Като кажем празници хората обикновено си представят хапване, пийване и веселби, но нещата не се случват винаги така. В празниците, който съм подбрала също има доста веселие но изразено по различен и странен начин.

Например в британския град Уитълсий се провежда празник наречен „Сламената мечка”.По традиция на този празник възрастните се обличат в костюми от слама наподобяващи на мечка(мечката е представена като символ на силата и храбростта).С тромави движения те обикалят из града за бира и храна. В края на празника костюмите се изгарят. Този празник се провежда всяка година на първия Понеделник след Богоявление.

Друг интересен обичай срещаме в Шотландия или по точно на Шетладските острови , т. нар. „фестивал на огъня”, известен още като „Up Helly  Aa“ ,с който се чества скандинавското наследство на островите. Мъжете се обличат като викинги и обикалят из града с огромни запалени факли.Годишният празник на огъня е най-големият в Европа и се провежда в последния вторник на януари. 

Непал е страна с много обичаи. Честват се повече от 50 фестивала на година.Чрез тези фестивали непалците почитат своите богове. Аз ще се спра на интересния фестивал Тихар. Този празник е доста значим за непалската култура и се празнува на всякъде из страната. Тихар е пет дневен фестивал, който е посветен на светлината и богинята Лаксми. Интересното е, че всеки ден от фестивала се почита някое животно. Първият ден това е гарванът. Съществува легенда, че някога тази птица е пила от извора на живота и затова я почитат на този празник и оставят храна в листа от растения пред домовете си. На вторият ден се почитат кучетата. Вярва се, че кучето е пазител на вратата към подземния свят, затова хората ги кичат с гирлянди, рисуват им червен знак на челата и ги гощават с храна. Третият е най-важният ден от фестивала, тогава непалците почитат богинята Лаксми. Рано сутринта те поставят на врата на кравите гирлянди с цветя, рисуват им червен знак и им предлагат храна. В Непал кравата е свещено животно. Убийството на крава в Непал се наказва със затвор.

В испанският град Буньол (Бунол) имат наистина странен празник, който се провежда третата седмица на август. Празникът е наречен Томатина или  известен още като бой с домати.Десетки хиляди идват на фестивала всяка година от различни части на света.Продължаващият една седмица фестивал включва музика, паради и танци.Една от най- популярните теориите за възникването на този празник е следната: По време на парад в град  Буньол, няколко диви животни нахлуват и  изяждат всички дини, виждайки ги хората от парада започват да хвърлят домати по тях, но един от доматите по погрешка удря човек и така всички започват да се замерят с домати.

Не знам дали знаете, но в Тайланд маймуните са на особена почит и си имат собствен празник. Всяка година през ноември в страната се организира пищен банкет с плодове за всички маймуни от околностите на град Лопбури.Фестивалът е съсредоточен около древния кхмерски храм Пра Пранг Сам Йот, където на маси се слагат плодове, плата с ориз и купи със сладки тайландски десерти. След като маймуните разберат, че всичко това е за тях се събират и започват да опитват всички лакомства.Този празник се провежда в чест на бог Рама, който според легендите е бил покровител на маймуните.

Всеки народ си има своите традиции и обичаи, като ги празнува по различен начин макар и понякога странен. Това е от мен Кремена Маргарова. Останете с Радио Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27