Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Калас - истинска прима в името на любовта

Мария Калас в ролята на Виолета от "Травиата"
Мария Калас е една от най-известните и влиятелни оперни певици на 20 век, станала известна със своето белканто, широк диапазон и драматични интерпретации. Репертоарът ѝ варира от класическите опери на Доницети, Белини и Росини, до творбите на Верди и Пучини, а в ранната ѝ кариера – и до драмите на Вагнер.
Калас е отгледана от строгата си майка, която е искала син. Лица Калас вярвала, че третото ѝ дете ще бъде момче, че след раждането на Мария, не пожелава дори да погледне новороденото в продължение на четири дни. На около тригодишна възраст талантът на Мария започва да се проявява, а щом разбира, че по-малката ѝ дъщеря също има глас, Лица започва да я кара да пее. По-късно Калас си спомня: „Караше ме да пея, когато бях само на пет, а аз мразех да пея“.
Връзката на Калас с майка ѝ продължава да се руши през годините и в разцвета на кариерата ѝ тя става обект на голям обществен интерес. Мария публично казва, че обтегнатите им отношения са по вина на нещастното ѝ детство, прекарано в пеене и работа по настояване на майка ѝ.
Мария получава музикалното си образование в Гърция, където учи оперно пеене, но кариерата ѝ започва в Италия. Калас възражда позабравеното белканто, което е считано за много опасно за гласа, и скоро на италианската сцена отново се изпълняват Доницети, Росини и Верди, а след постиженията ѝ в „Ла Скала“ в Милано, певицата се отправя към най-големите оперни сцени в света – „Метрополитън“ в Ню Йорк и лондонския „Ковънт Гардън“.
През 1957 г., докато все още е омъжена за Джовани Батиста Менегини, Калас се запознава с гръцкия магнат Аристотел Онасис на парти, организирано в нейна чест от Елза Максуел след представление в „Анна Болейн“ на Доницети. Последвалата афера, която започва на яхтата на Онасис „Кристина“, получава широка публичност, като нито един от двамата не крие връзката от семейството си. Според много източници именно Аристотел Онасис е причината Калас да се откаже от кариерата си и да се отдаде на бохемски живот – двамата са засичани всяка вечер на различно парти, където се отдават на забавления и шампанско до сутринта, а когато Франко Дзефирели я пита през 1963 защо не практикува пеенето си, тя отвръща: „Опитвам се да изпълня живота си като жена“.
Мария Калас прекарва последните си години, живеейки до голяма степен в изолация в Париж и умира от сърдечен удар на 53-годишна възраст на 16 септември 1977 г. 


Повече за голямата любов и творческите търсения на голямата Мария Калас може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34