Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една българска роза

Долината на розите в България е разположена между величествени планини. Създаденият там микроклимат позволява да се отглеждат най-добрите сортове рози в света. От венчелистчета, събрани в тази долина се правят най-доброто розово масло.

Българската Розова долина се причислява към приказните кътчета земя, които изобилстват по нашата териотория и с които всички ние се гордеем. Ако през активния сезон на маслодайната роза преминаваш през централните части на страната, на юг от планинската верига Стара планина, ще останеш завладян от уникалното благоухание, което се усеща навсякъде в района- според последните данни той обхваща общините Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч. "Столицата" на Розовата долина е гр. Казанлък, който още в годините на турското робство е бил наричан "турският гюлистан", защото "розите там растат по нивите на бразди, както картофите”.  

Запитвали ли сте се защо именно този регион е така благоприятен за виреене на маслодайната роза?

В различни области от страната са били правени опити за отглеждане на този вид и съответно за развиване на розопроизводството, но за съжаление резултатите не са задоволителни. Подбалканската долина крие своите тайни за успех - най-подходящ комплекс от почвено-климатични условия и надеждно защитена местност (от студения вятър от север и от топлите течения от юг). Зимата е мека, а пролетта - хладна и продължителна. Честите и краткотрайни превалявания през май-юни поощряват цъфтежа, а хладният и влажен въздух съдейства за образуване на изобилна роса по време на розобера. Всички тези фактори са отлична предпоставка за един ползотворен сезон и обикновено са налице в точния момент. Разбира се, не всяка година природата е в унисон с очакванията на розопроизводителите, и се случва да има и не толкова добри реколти. 

Българската маслодайна роза е национален символ на страната. Тя се отглежда навсякъде. Но основното промишлено производство е съсредоточено в долината на Казанлък. Тук се отглеждат маслодайна роза - дамасцена, сантифолия и алба, които принадлежат към групата на древните рози.

Едно от най-разпространените приложение на продуктите от маслодайната роза е в областта на парфюмерийната и козметичната индустрия. Редица световни марки са вдъхновени от аромата на българската роза и създават години наред известни парфюми с нейно участие.

Ако искате да научите повече за българската роза и розовото масло, чуйте звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Кисимов - едно сърце откритост и детска доверчивост

Асен Кисимов е роден на 3 май 1936 г. в Пловдив. През 1959 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Георги Стаматов и започва да играе в Театъра на Българската армия. Помним го от театралните и филмовите му роли. Той остави образа си в десетки телевизионни филми и култови ленти. Емблематичните за родното ни кино филми „Бъди щастлива, Ани!“..

публикувано на 29.05.24 в 03:00
Пирин Галов на финала

Екстремните спортове 19-25 май 2024

Отново голяма победа за българския планински бегач Пирин Галов, който финишира първи в ултрамаратона Tihio Race - 250 км с 14000 м положителна денивелация. Пирин измина тежкото трасе, основно скалисто, за 53:18:11 часа.  Пред БНР той разказа, че в последния ден от надпреварата в ниските части не е имало никакъв вятър, а температурите са били..

публикувано на 25.05.24 в 14:51

26.05.24 Законите на Мърфи

"Не си режи времето, а недостатъците…". Това е изречението на месеца. Негов автор е Николина Пенева от Русе.

публикувано на 26.05.24 в 08:15

19.05.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 19 май 2024 г. Водещ : Даниела Якова

публикувано на 19.05.24 в 09:17
Линията на спускане от Голямата кула на Транго

Екстремните спортове 13 - 18 май 2024

Трима американци осъществиха първото спускане със ски от Голямата кула на Транго (Great Trango Tower) в Пакистан. Джим Морисън, Кристина Лъстенбергер и Шантел Астрога са изкачили стръмната скална кула, висока 6286 м, а след това са се спуснали със ските си по Западната й стена. Това се е случило на 9 май и се определя като "едно от най-големите..

публикувано на 18.05.24 в 18:34
Траверс към кулоара на Хорнбайн, Еверест

Стипе Божич: Преживях кошмара на всеки алпинист в Хималаите

Родителите му одобряват странното му хоби едва когато научават за постиженията му от вестниците. През 1979 г. той е един от петимата алпинисти, които правят първото изкачване на Еверест по Западния гребен, т.нар. Жесток път. На слизане му се налага да прекара нощта на 8300 м височина - на открито, при минус 40 градуса температури. През 1989 г...

публикувано на 18.05.24 в 18:13
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16